Helsingin Tyttöjen Talo

Historia

Kun Helsingin Tyttöjen Talo perustettiin vuonna 1999, maailmalla sukupuolisensitiivisyys teki tuloaan. Ruotsissa oli kehitetty uuden aallon tyttötyötä jo 1990-luvun ajan. Työn lähtökohtana oli tukea tyttöjä tietoisemmin kasvussa kohti laajempaa naiskuvaa.

Helsingin Tyttöjen Talo syntyi vastaamaan ajassa nouseviin tarpeisiin, ja sai alkunsa Suomen Setlementtinuorten liiton Upea minä-hankkeesta. Hankkeessa työntekijöitä koulutettiin näkemään tyttöjen erityiskysymyksiä ja tarttumaan niihin. Nuorisotyössä tytöt olivat monesti jääneet syrjään ja tarvittiin paikka tyttöjen vertaistuelle ja omille jutuille. Lisäksi tytöt alkoivat oireilla pahoinvointiaan näkyvämmin – väkivallan ja päihteiden käyttäminen yleistyvät.

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksessa oltiin huolissaan samoista tyttöjen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Nuorisoasiainkeskuksen kumppanuustahona, ja ammattimaista nuorisotyötä pitkään tehneenä Kalliolan Nuoret ry ryhtyi kehittämään Tyttöjen Taloa. Vuoden 1999 loppupuolella perustettiin Helsingin Tyttöjen Talo, esikuvanaan Tukholman Xist Tjej -forum.

Tyttöjen Talo® on vuodesta 2005 ollut Loisto setlementti ry:n  (ent. Kalliolan Nuoret ry) omistama tavaramerkki. Tavaramerkin avulla toiminnan laatua ja laajenemista pystytään paremmin suojaamaan. Tyttöjen Talo® konseptin mukaista, sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä nuorisotyötä toteutetaan myös Tampereella, Oulussa, Turussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Espoossa.